• Lorem ipsum

Onze visie is een circulaire wereld, waar we gebruiken wat we al hebben, waar we minder importeren en minder exporteren en waar we lokale oplossingen zoeken voor lokale vraagstukken. Bij alles wat we doen, staan we stil bij de impact ervan op het milieu.

Wat gebeurt er met plastic afval?

Jaarlijks produceren we in Nederland 1.650 miljoen kilogram plastic afval. Iiervan wordt 990 miljoen kg verbrand. Dit vinden wij zonde! Wij zien geen plastic afval, maar een waardevolle grondstof.

Is een product van plastic duurzaam?

Wij maken onze producten van een mix van laagwaardig plastic afval, voornamelijk gemeentelijk afval (PMD plastics). Deze reststroom plastic (PP/PE) wordt normaal gesproken verbrand.

Plastic afval per jaar in nederland

Verdeling van plastic afval
22,5% onbekend  371 mln. kg onbekend (22,5%)
60% verbrand  990 mln. kg verbrand (60%)
2,5% in natuur  41 mln. kg beland in de natuur (2,5%)
15% hergebruikt  248 mln. kg hergebruikt (15%)

Producten van kunststofreus.nl

  • Gaan langer mee dan het alternatief. Rotten of versplinteren niet en kunnen tegen water, weer en wind.
  • Besparen op hardhouten alternatieven. Iedere minuut wordt er wereldwijd een oppervlakte van 40 voetbalvelden gekapt met grote gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat (World Resources Institute, 2018).
  • Voorkomen dat plastic wordt verbrand. 60% van het plastic komt terecht in een afval­ver­brandings­instal­latie, wat bijvoorbeeld in 2017 zorgde voor een uitstoot van 770 mln kilo CO2 (CE Delft, 2019).
  • Zorgen ervoor dat de grondstof wordt veilig­gesteld voor de toekomst. Onze producten kunnen volledig worden gerecycled. Ook is het de ideale grondstof voor chemische recycling als dit in een later stadium beter is ontwikkeld.

 

Milieu-impact van een steiger

Voor een gemiddelde steiger bespaar je 3.448 kg CO2 door gerecycled kunststof van save plastics te ge­bruiken in plaats van hardhout.

Milieukosten Indicator in Euro's (links) en Global warming potential in CO2 eq. (rechts).

 

save plastics  save plastics  Nieuw plastic  Nieuw plastic  Hardhout  Hardhout

 

Dit staat gelijk aan 6x retour naar Parijs met het vliegtuig of 85 bomen moeten ter compensatie een jaar lang groeien.

 

CO2 vergelijk met vliegtuigen en bomen

 

Meten van duurzaamheid

De LevensCyclusAnalyse (LCA) is een uitgebreide techniek om de milieu-impact van een product in kaart te brengen. In Nederland wordt hiervoor vaak de Milieukosten Indicator (MKI) gebruikt.

De Milieu Kosten Indicator weegt verschillende milieu-impacts tegen elkaar af en vertaalt dit naar één cijfer dat de maatschappelijke kosten voor deze impacts weergeeft (in euro’s). Hoe lager de MKI-waarde, hoe lager de milieu-impact. Op verzoek sturen wij je deze graag documenten toe.

Hoe zit het met microplastics?

Het enige wat aan onze producten wordt toegevoegd is een UV-stabilisator. Bij de kleur zwart is dit roet, bij bruin is dit ijzeroxide. Deze UV-stabilisator zorgt er voor dat onze producten niet van kleur verschieten en hierdoor niet afbreken door de UV-straling.

De grootste veroorzakers van microplastics in Nederland zijn de microplastics in cosmetica en de microplastics die vrijkomen tijdens het gebruik van een wasmachine (uit kleding), verf en banden (bandenslijpsel) (CE Delft, 2019).

Circulaire aanpak

Onze producten gaan zeker 50 jaar mee en kunnen tot 9 keer opnieuw worden gerecycled. Mocht ons product niet langer worden gebruikt, dan nemen we het terug en kijken we samen welk nieuw leven het kan krijgen.